SER-tuottajayhteisö ry SERTY

Pasilanraitio 9 B (7. krs.)

00240 Helsinki

puh. (09) 4282 7770 (vaihde)

yhdistysrekisterinumero 180.805

Y-tunnus 1611784-4

Arto Puumalainen
toiminnanjohtaja
050 438 2635
arto.puumalainen [at] serty.fi

 

Ilona Kytö
assistentti
050 494 3684
ilona.kyto [at] serty.fi

 

Verkkolaskuosoite:

OVT-tunnus: 003716117844

Välittäjän tunnus: 003708599126

Operaattori: Liaison Technologies Oy

 

Osoite paperilaskuille:

SER-tuottajayhteisö ry

PL 157

40011 Heeros palvelut

Romu hyötykäyttöön

Kuluttajan vastuulla on, ettei kierrätyspisteisiin toimitettavissa laitteissa ole ylimääräisiä osia: jääkapissa elintarvikkeita tai imurissa pölypussia. Kun SE-laite on tuotu keräyspisteeseen, SERTY huolehtii sähkö- ja elektroniikkaromun keräyksestä ja kuljetuksesta jälleenkäsittelylaitoksille.

Käsittelylaitoksella sähkö- ja elektroniikkaromusta poistetaan lasi, metallit ja muovit. Esikäsittelyn aikana poistetaan kaikki haitalliset aineet, kuten lyijy, elohopea, kadmium ja kuudenarvoinen kromi. Nämä toimitetaan edelleen ongelmajätelaitokselle käsiteltäväksi.
Myös pakkausjätteet, kaapelit, johtimet, piirikortit ja muoviosat erotellaan. Tämän jälkeen lajitellut materiaalit murskataan, erotellaan toisistaan mekaanisesti ja toimitetaan eteenpäin hyötykäyttöön.

Metallit kiertoon tehokkaimmin

Metallit ovat sähkö- ja elektroniikkaromun materiaaleista parhaiten kierrätettävää materiaalia. Muoviosien kierrätyskäyttö on myös lisääntynyt. Taloudellinen tapa hyötykäyttää sähkö- ja elektroniikkalaitteiden muoviosia on niiden energiasisällön talteenotto.

Metalleista saadaan teollisen prosessin avulla erotettua mm. rauta, alumiini, magnesium, kupari, sinkki ja ruostumaton teräs. Metallit erotetaan yleensä murskaamalla ensin laitteet. Jalometallien erotus tapahtuu sulatusprosessissa. Piirilevyistä metallit erotetaan yleensä kemiallisesti. Sellaisenaan uudelleen hyödynnettävät osat ovat lähinnä piirikortteja, kovalevyjä ja liittimiä.

Toisistaan erotetut metallit, muovi ja lasi hyödynnetään pääasiassa kotimaassa.

Kierrätysmateriaalista on moneksi

Sähkö- ja elektroniikkaromusta erotelluista aineista valmistetaan nykyisin monenlaisia tuotteita. Esimerkiksi tietokoneromun alumiinista valmistetaan mm. häiriösuojauksia uusiin kännyköihin. Metallin ominaisuudet mahdollistavat myös sen palauttamisen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.

Öljyn hinnan nousun myötä myös kierrätysmuovin käyttö on laajentunut energiasisällön talteenotosta kierrätystuotteiden, esimerkiksi fleece-vaatteiden, autonosien ja jätesäkkien valmistukseen.

Kierrätyslasista puolestaan voidaan valmistaa esimerkiksi lasivillaa lämpöeristeeksi, lasipulloja ja -pakkauksia, ikkunalasia ja hiekkapuhallusmateriaalia.