Ajankohtaista

Virallisiin keräyspisteisiin tuodut sähkölaitteet käsitellään ensisijaisesti Suomessa


24.01.2013

Vastuu sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyksestä, mahdollisesta uudelleenkäytöstä ja kierrätyksestä kuuluu maahantuojille ja valmistajille. Käytännössä toiminnasta vastaavat näiden yritysten muodostamat tuottajayhteisöt.

Uusien laitteiden myyntihinnan sisältämällä kierrätysmaksulla kustannetaan laiteromun vastaanotto kuljetuksineen sekä niiden asianmukainen käsittely ja materiaalin kierrätys. Toiminta perustuu EU:n WEEE-direktiiviin ja Suomen jätelakiin (uudistui 1.5.2012) sekä valtioneuvoston asetukseen sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta.

Keräyspisteisiin tuotu sähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) kuljetetaan sopimusperusteisesti käsittelytoimijoille, joita on Suomessa yhdeksän kappaletta. Lisäksi tuottajayhteisöt tekevät yhteistyötä kierrätyskeskusten ja tukityöllistettyjen voimin toimivien toimintakeskusten kanssa.

Sähkölaitteet sisältävät haitallisia ja vaarallisia aineita, minkä vuoksi on erityisen tärkeää käsitellä ne asianmukaisesti. Lisäksi kierrätyksessä vanhoista laitteista saatavaa materiaalia hyödynnetään uusien tuotteiden valmistuksessa. Osa laitteista päätyy tarkastuksen jälkeen myös uudelleenkäyttöön.

Tuottajayhteisöt toimittavat virallisiin keräyspisteisiin palautuneet sähkö- ja elektroniikkalaiteromut sellaisille käsittelijöille, jotka täyttävät lain edellytykset ja toimivat tuottajien edellyttämällä tavalla. Virallisissa keräyspisteissä vastaanotetut sähkö- ja elektroniikkalaiteromut eivät päädy käsittelyyn EU:n ulkopuolelle.

Lisätietoja: SER-tuottajayhteisö ry:n toiminnanjohtaja Arto Puumalainen, puh. 050 438 2635, arto.puumalainen [at] serty.fi